SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Konståkningsklubben Trollhättan-Vänersborg
Konståkning

Tävlingsgrupp A-klass
Foto: Cecilia Djupfeldt
För att bli A-åkare i konståkning krävs utvecklade tekniska färdigheter som att klara dubbelhopp samt avancerade steg/vändningar och piruetter med hopp-ingång mm . Det säger sig självt att en åkare på A-nivå behöver lägga mycket tid och engagemang på sin träning  både på och utanför isen för att bibehålla och utveckla dessa färdigheter ytterligare.  Man behöver lägga tid på träning året om och därför är deltagande på för- och eftersäsong liksom sommarläger ett krav.  Klubben samarbetar om så krävs med andra föreningar inom och utom distriktet för att tillgodose  A-åkarnas behov av träning på is när våra ordinarie ishallar är stängda.

Om man vill tävla som A-åkare ska detta anmälas i god tid till Svenska Konståkningsförbundet. Anmälan görs via klubben. Inför varje höst/vår sammanställer förbundet vilka som anmält sig och fördelar ut tävlingsplatserna. Pojkar/herrar på A-nivå tävlar alltid tillsammans på förbundets Elitserietävlingar. För flickor/damer finns ett rankingsystem där åkare som uppnått vissa poäng kan erbjudas plats i konståkningens Elitserie. Varje A-åkare får alltid minst två tävlingar tilldelade per termin (höst/vår) som ordinarie (garanterad plats) och minst en tävling som reserv(man får plats om det blir avanmälningar). 
 Det är så klart viktigt att man anmäler sig respektive avanmäler sig i tid till de tilldelade A-tävlingarna och att man har koll på reglerna för avanmälan. 
A-åkare kan ibland även få plats och tävla på klubbtävlingar. 
OBSERVERA att klubben har begränsade möjligheter att skicka med egen tränare till tävlingar med enbart en deltagare från klubben vissa delar av säsongen. Vi kommer då att se till att klubbens åkare får hjälp av någon annan tränare på plats under tävlingsdagen/dagarna. 

Som A-åkare tävlar man med ett kortprogram med olika obligatoriska tekniska element och ett längre friåkningsprogram. Vilka element som ska ingå i kortprogrammet och hur långa programmen ska vara beror på vilken klass man tävlar i.Det betyder att man behöver musik och tävlingsdräkt till två program som A-åkare. Observera att åkare i klass Minior A bara tävlar med ett program (friåkning). 
Klubbens tränare kan bistå med att klippa tävlingsmusik och utforma program/koreografi.  Stor hänsyn tas till åkarens eget önskemål om musikval. Att sätta ihop ett program och lära de olika momenten tar  tid och därför görs detta på särskilda koreografi-pass som bokas och administreras via klubben. Kostnad för musik och koreografi betalas via klubben och faktureras i efterskott. Klubbens kassör kan informera om kostnaderna för de olika tränarna/koreograferna. Åkaren har möjlighet att välja vilken koreograf man föredrar.  Med fördel planerar man som åkare/förälder tillsammans med tränare/koreograf utformningen av ett nytt tävlingsprogram i god tid. Observera dock att väntetid kan förekomma och att tränarna följer prioriteringsordning utefter hur tävlingskalendern ser ut och  åkarnas närvaro på ordinarie träningspass inklusive off-ice/fysträning. En del A-åkare väljer att kontakta externa/professionella koreografer och det är helt okej. Vi rekommenderar dock att man samråder med sin ordinarie tränare först.   Observera att kostnader för extern koreograf/musik, tävlingsdräkt, anmälningsavgift till tävling och transporter samt ev logi bekostas av åkare/föräldrar.  

Som A-åkare bör man träna på is minst fem dagar/vecka från Ungdom A och uppåt. Man kan välja sex träningsdagar om man är Ungdom, Junior eller Senior. Man ska också delta på off-ice/fysträning varje vecka, eftersom denna träning är viktig både ur skadeförebyggande synvinkel och nödvändig för åkarens fortsatta utveckling på isen. Deltagande på för- och eftersäsong samt sommarläger är obligatoriskt. Tränarna rekommenderar minst 3 sommarveckors läger för A-åkare med högt satta mål.

Träningen på is för klubbens A-åkare har som mål att de åkare som vill ska kunna utvecklas mot nationell och internationell elit. Alla A-åkare ska känna att de kan konkurrera med andra åkare i samma ålderskategori och förbättra personliga resultat på ett positivt sätt. Träningen ska vara inriktad mot höga mål såsom dubbel axel, trippelhopp och ökande svårighetsgrad avseende steg och piruetter. 
Första A-tävlingen för Nora och Linnea!
2020-09-20 21:01
Kal Å Ada; så hette A-tävlingen där säsongens första tävling för våra A-åkare Nora Lindblom (U15A) och Linnea Karlsson (Senior Nationell) gick av stapeln, i Marconi-hallen, Göteborg.

Efter taggade åk blev den en andra plats för Linnea med sammanlagt 61,11 poäng.
Nora slutade på en 10.e plats med 52,17 poäng. 

Vi säger grattis och ser fram mot fler fina åk framöver!
Dags att anmäla sig till säsongen 2020-2021
2020-07-29 21:30
KK TV välkomnar nya och gamla tävlingsåkare till säsongen 2020-2021

Är man A-åkare och vill representera KK TV på olika tävlingar förväntas med anmäla sig till tävlingsgrupp  via denna länk 

Vill man fortsätta träna konståkning mer som motion och för hälsa/välbefinnande anmäler man sig här
Linnea, Amanda och Nora tävlar på Ljuskristallen 26-27 januari!
2019-01-25 23:35
Följ tävlingen via resultatsidan.

Nora tävlar i klass U13 A Flickor som börjar kl 09.00 på lördagen.
Linnea och Amanda tävlar i Junior A Damer som åker sitt kortprogram kl 13.20 på lördag.

Vi håller så klart alla tummar för våra duktiga åkare!
Fina resultat på Tibro-trof’en
2018-12-10 06:46
Grattis till Felicia Karlsson som tog första platsen i klass Jun B2 Damer, och till Linnéa Karlsson som kom på tredje plats i Jun A Damer.
Fina åk också av Nora Lindblom som blev fyra i klass Ung 13 A Flickor och Alexandra Emanuelsson som kom på en 14.e plats i U 15B2 Flickor.
Linnea´och Nora tävlar i Tibro 8-9 december
2018-12-08 21:03
KK TV har två A-åkare på klubbtävlingen Tibro-Trofén: Linnea Karlsson och Nora Lindblom.
Du kan hitta all  information om tävlingen och resultat här.
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen