Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Konståkningsklubben Trollhättan-Vänersborg
Konståkning
Tävlingsgrupp A-klass
Foto: Ebba Britmer
För att bli A-åkare i konståkning krävs utvecklade tekniska färdigheter som att klara dubbelhopp samt avancerade steg/vändningar och piruetter med hopp-ingång mm . Det säger sig självt att en åkare på A-nivå behöver lägga mycket tid och engagemang på sin träning  både på och utanför isen för att bibehålla och utveckla dessa färdigheter ytterligare.  Man behöver lägga tid på träning året om och därför är deltagande på för- och eftersäsong liksom sommarläger ett krav.  Klubben samarbetar om så krävs med andra föreningar inom och utom distriktet för att tillgodose  A-åkarnas behov av träning på is när våra ordinarie ishallar är stängda.

Om man vill tävla som A-åkare ska detta anmälas i god tid till Svenska Konståkningsförbundet. Anmälan görs via klubben. Inför varje höst/vår sammanställer förbundet vilka som anmält sig och fördelar ut tävlingsplatserna. Pojkar/herrar på A-nivå tävlar alltid tillsammans på förbundets Elitserietävlingar. För flickor/damer finns ett rankingsystem där åkare som uppnått vissa poäng kan erbjudas plats i konståkningens Elitserie. Varje A-åkare får alltid minst två tävlingar tilldelade per termin (höst/vår) som ordinarie (garanterad plats) och minst en tävling som reserv(man får plats om det blir avanmälningar). 

Som A-åkare tävlar man med ett kortprogram med olika obligatoriska tekniska element och ett längre friåkningsprogram. Vilka element som ska ingå i kortprogrammet och hur långa programmen ska vara beror på vilken klass man tävlar i.Det betyder att man behöver musik och tävlingsdräkt till två program som A-åkare. Observera att åkare i klass Minior A bara tävlar med ett program (friåkning). 
Klubbens tränare kan bistå med att klippa tävlingsmusik och utforma program/koreografi.  Stor hänsyn tas till åkarens eget önskemål om musikval. Att sätta ihop ett program och lära de olika momenten tar  tid och därför görs detta på särskilda koreografi-pass som bokas och administreras via klubben. Kostnad för musik och koreografi betalas via klubben och faktureras i efterskott. Klubbens kassör kan informera om kostnaderna för de olika tränarna/koreograferna. Åkaren har möjlighet att välja vilken koreograf man föredrar.  Med fördel planerar man som åkare/förälder tillsammans med tränare/koreograf utformningen av ett nytt tävlingsprogram i god tid. Observera dock att väntetid kan förekomma och att tränarna följer prioriteringsordning utefter hur tävlingskalendern ser ut och  åkarnas närvaro på ordinarie träningspass inklusive off-ice/fysträning. En del A-åkare väljer att kontakta externa/professionella koreografer och det är helt okej. Vi rekommenderar dock att man samråder med sin ordinarie tränare först.   Observera att kostnader för extern koreograf/musik, tävlingsdräkt, anmälningsavgift till tävling och transporter samt ev logi bekostas av åkare/föräldrar.  Sedan flera år har klubben en policy att betala halva tävlingsavgiften för klubbens A-åkare på de tävlingar som han/hon blivit tilldelad av förbundet.  Det är så klart viktigt att man anmäler sig respektive avanmäler sig i tid till de tilldelade A-tävlingarna och att man har koll på reglerna för avanmälan. Du kan läsa mer om detta här.
A-åkare kan ibland även få plats och tävla på klubbtävlingar. Då betalas hela anmälningsavgiften av åkaren själv.  OBSERVERA att under säsongen 2017/18 kommer klubben inte ha möjlighet att skicka med egen tränare till tävlingar med enbart en deltagare från klubben. Vi kommer då att se till att klubbens åkare får hjälp av någon annan tränare på plats under tävlingsdagen/dagarna. 

Som A-åkare bör man träna på is minst fem dagar/vecka från Ungdom A och uppåt. Miniorer schemaläggs max 4 dagar per vecka . Man kan välja sex träningsdagar om man är Ungdom, Junior eller Senior. Man ska också delta på off-ice/fysträning varje vecka, eftersom denna träning är viktig både ur skadeförebyggande synvinkel och nödvändig för åkarens fortsatta utveckling på isen. Deltagande på för- och eftersäsong samt sommarläger är obligatoriskt. 

Träningen på is för klubbens A-åkare har som mål att de åkare som vill ska kunna utvecklas mot nationell och internationell elit. Alla A-åkare ska känna att de kan konkurrera med andra åkare i samma ålderskategori och förbättra personliga resultat på ett positivt sätt. Träningen ska vara inriktad mot höga mål såsom dubbel axel, trippelhopp och ökande svårighetsgrad avseende steg och piruetter. 
JULLOVS-LÄGER I TROLLHÄTTAN 2-4 JAN 2018
2017-12-06 21:25

Det är en tradition sedan många år att konståkningsklubben arrangerar läger under jullovet. Nytt för säsongen 2017-18 är att vi låter julmaten sjunka undan ordentligt och förlägger träningsdagarna till efter nyår; den 2-4 januari 2018.  Aktuella tider och priser enligt nedan. Tävlingsåkare kan välja att träna 2 eller 3 ispass per dag + dans. Det kommer också att erbjudas teoripass, filmvisning med mera.


Huvudansvariga tränare på lägret är Sanna Norén (fm) och Erika Johansson (heldag).


OBSERVERA att jullovslägret är förlagt i Trollhättan och att all övrig ordinarie träning är inställd i både Trollhättan/Vänersborg dessa dagar!


Anmälan endast via hemsidan (denna länk) senast fredagen den 22 december. Lägeravgiften skall betalas senast 31 december till bankgiro 5474-4925 eller via SWISH 123 086 71 35. Märk betalningen med åkarens namn, jullovsläger och vilket alternativ ni har valt. Önskas lunch kostar det 150 kr extra per person. Föräldrar som önskar hjälpa till på lägret får gärna ange det i anmälan.

 

Jullovs-läger KK TV 2-4 januari 2018

3 ispass per dag + dans            800 kr/deltagare                       Start 08:30       Slut ca 18:30

2 ispass per dag + dans            600 kr/deltagare                        Start 08:30       Slut ca 16:30

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen