Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Konståkningsklubben Trollhättan-Vänersborg
Konståkning
Tävlingsgrupp B-klass
Foto: Ebba Britmer
När en åkare har klarat Fritest 2 / Basictest 2 får man tävla på Klubbtävlingar som B-åkare. Det finns regler som bestämmer hur långt programmet ska vara och vilka tekniska element (hopp, steg, piruetter) som ska ingå i programmet, beroende på ålder och om man är flicka eller pojke/dam eller herre. 

Klubbens tränare kan bistå med att klippa tävlingsmusik och utforma program/koreografi.  Stor hänsyn tas till åkarens eget önskemål om musikval. Att sätta ihop ett program och lära de olika momenten tar lite tid och därför görs detta på särskilda koreografi-pass som bokas och administreras via klubben. Kostnad för musik och koreografi betalas via klubben och faktureras i efterskott. Klubbens kassör kan informera om kostnaderna för de olika tränarna/koreograferna. Åkaren har möjlighet att välja vilken koreograf man föredrar.  Med fördel planerar man som åkare/förälder tillsammans med tränare/koreograf utformningen av ett nytt tävlingsprogram i god tid. Observera dock att väntetid kan förekomma och att tränarna följer prioriteringsordning utefter hur tävlingskalendern ser ut och  åkarnas närvaro på ordinarie träningspass inklusive off-ice/fysträning. 

Klubben väljer ut ca 3 klubbtävlingar per termin (höst/vår) som vi rekommenderar för våra B-åkare. Till dessa tävlingar kommer någon av klubbens tränare att följa med och stötta åkarna före, under och efter åket på isen.  Observera att kostnader för tävlingsdräkt, anmälningsavgift till tävling och transporter samt ev logi bekostas av åkare/föräldrar.  Tävlar man först eller sist på dagen måste man också räkna med att ge plats åt medföljande tränare i bilen till eller från tävlingen. Det är så klart viktigt att man anmäler sig i tid om man vill delta på en tävling och att man har koll på reglerna för avanmälan. Från tävlingsklass B och uppåt ska åkaren skicka med en sammanställning över programmet med tävlingsanmälan som kallas PPC (Planned Program Content). Här anges vilka tekniska element som åkaren utför i sitt program. Det är koreografen/tränaren som gör programmet som ska skriva ner åkarens PPC och meddela den person som ansvarar för tävlingsanmälningarna. 

Som B-åkare bör man träna på is minst fyra dagar/vecka. Man kan välja fler träningsdagar om man är Ungdom, Junior eller Senior. Man bör också delta på off-ice/fysträning varje vecka, eftersom denna träning är viktig både ur skadeförebyggande synvinkel och nödvändig för åkarens fortsatta utveckling på isen. Deltagande på för- och eftersäsong samt sommarläger rekommenderas. 

Träningen på is för klubbens B-åkare har som mål att åkarna ska fortsätta utveckla sina tekniska färdigheter. Målsättningen är att man så småningom ska klara alla dubbelhopp  (utom dubbel Axel) samt  olika hoppkombinationer,  kombinationspiruetter och förbättra sin skridskoåkning. Om man så önskar kan man fortsätta ta fler tester enligt Svenska Konståkningsförbundets Testsystem.
Är man Minior eller Ungdom 13B-åkare och  klarar minst Fritest 3 / Basic 3 flyttas man upp till tävlingsklass  Minior A/ Ungdom A och får delta på så kallade A-tävlingar, inklusive DM.  
Från klass Ungdom 15 och uppåt är testkravet för A-åkare minst Fritest 4 / Basic 4.  

Snart dags att anmäla sig som tävlingsfunktionär till Trollstjärnan
2018-01-02 21:59
Här och på flera andra sidor som vänder sig i första hand till klubbens tävlingsåkare/föräldrar har vi valt att lägga ut en blänkare om att det snart är dags för tävling igen i Trollhättans ishall.(Trollstjärnan 27-28 januari)  Då behöver vi hjälp från både aktiva och föräldrar som kan ställa upp som funktionärer. Vilka typer av uppgifter det gäller kan du läsa mer om i detta dokument. Bland annat behövs grindvakter, musikspelare, café-försäljare, speaker med mera.

 Inom kort kommer vi att lägga ut en länk med schema för tävlingsdagarna där det går bra att anmäla sig. Observera att för åkare/föräldrar i våra tävlingsgrupper är det ett krav att man ställer upp och jobbar på något sätt i samband med klubbens arrangemang.  Föräldrar i fortsättningsgrupp och skridskoskola är självklart också välkomna att hjälpa till.
Fina åk i Lidköping 25-26 november
2017-11-22 22:21
Nora, Emil, Linnea och Felicia var alla nöjda med sina åk på klubbtävlingen Läckötrofén den 25-26 november.  Nora slog sitt personbästa poängmässigt för säsongen med sitt program i U13B och Linnea fick än en gång kliva högst upp på prisplassen i klass JunB2. Lillasyster Felicia tog en fjärdeplats i samma klass. Emil som fick tävla mot sig själv i klass Ungdom Pojkar gjorde också ett riktigt bra åk. 
Du kan länka dig vidare till resultatsidan för tävlingen här
(länk till Lidköpings KK:s hemsida)
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen